top of page

Onvoorwaardelijke liefde in de berm

Tijdens de lente en zomer zie je soms de mooiste bloemen in de bermen langs de kant van de weg. Boterbloemen, Fluitekruid, Smeerwortel en vele andere bloemen kunnen je fiets- of wandeltocht aangenaam opfleuren met het mooie uitzicht en soms ook met de aangename geuren die vrijkomen.


Een van de bloemen die de bermen mee kleur geeft in de zomer is de Wilde Cichorei. Met zijn talloze blauwe bloemen staat hij op verschillende plaatsen te pronken in de bermen. Soms misschien te verwarren met de Korenbloem vanwege de kleur, maar beide planten zijn duidelijk verschillend van elkaar.


Het maakt me elke keer opnieuw blij als ik de Wilde Cichorei in bloei zie staan, want deze bloem staat voor mij gelijk aan ‘onvoorwaardelijke liefde’. De Wilde Cichorei, of Chicory, is namelijk één van de 38 Bloesemremedies van Dr Bach. Deze Bachbloesem kan je helpen om vanuit die onvoorwaardelijke liefde te leven.


Leven vanuit onvoorwaardelijke liefde is mogelijk iets waar sommigen naar streven. Velen denken echter dat het onmogelijk is om iemand onvoorwaardelijk graag te zien, want dit wil zeggen dat je iemand ten allen tijde, in alle omstandigheden, gelijk wat er gebeurt of gedaan of gezegd wordt, graag ziet. En dat is niet altijd even gemakkelijk.


Stel jezelf maar eens de vraag of jij onvoorwaardelijk houdt van je partner, je kinderen, je ouders,… Is het een JA? Of is het een JA, MAAR…?


Is de ander soms te druk of juist te stil? Doet de ander soms zaken die jou ergeren of je niet interesseren? Zeggen of doen ze soms dingen die je kwetsen of kwaad maken? Of word je soms doodmoe van de andere? Het ligt dus duidelijk aan de ander als je JA, MAAR geantwoord hebt. Of toch niet?


In essentie gaat onvoorwaardelijk liefhebben over iemand te laten zijn wie hij of zij is, en die iemand op deze manier graag te zien. Alleen hebben we dikwijls de neiging om kritiek te geven op diezelfde iemand als hij of zij zaken doet waar we ons niet goed bij voelen. Met andere woorden: de andere is verantwoordelijk voor het feit dat wij ons niet goed voelen.


Als we werken met Bachbloesems bekijken we dit op een andere manier, want hier richten we onze aandacht vooral naar onszelf. Waar erger ik mij aan? Wat maakt mij kwaad, verdrietig, moedeloos, onzeker,…? Welk gevoel staat er bij mij in de weg om mijn partner, kind, ouder,… graag te zien? Wat belet mij om iemand onvoorwaardelijk graag te zien? Met andere woorden: wij dragen zèlf de verantwoordelijkheid voor het feit dat wij ons niet goed voelen. Let wel, we spreken over ‘verantwoordelijkheid’, niet over ‘schuld’.


Deze denkwijze kan een positieve wending veroorzaken in je leven. Bachbloesems kunnen je hier op een mooie manier ondersteuning geven door ergernis, kwaadheid, verdriet, onzekerheid, angsten,… te neutraliseren. Op die manier kunnen ze je onder andere helpen om mensen onvoorwaardelijk graag te zien.


En nee, het is niet altijd even gemakkelijk. Maar het valt wel te proberen, soms met vallen en weer opstaan.


Een belangrijke kantlijn hierbij is wel dat onvoorwaardelijk graag zien niet wil zeggen dat we per definitie zomaar elk gedrag van de andere moeten goedkeuren of tolereren. Het wil zeker niet zeggen dat we dan brave ja-knikkers worden die alles maar laten gebeuren. Integendeel. Want, ook vanuit diezelfde onvoorwaardelijke liefde kunnen we iemand terechtwijzen, bijsturen of zaken in vraag stellen, echter zonder dat dit gebeurt vanuit negatieve emoties.

Dat is de kracht en tegelijkertijd de eenvoud van de Bachbloesems.


Je kan nog meer lezen over de liefde via de post ‘Liefde toelaten in je leven’.


Kijk tijdens een volgende fietstocht of wandeling eens uit naar de Wilde Cichorei en laat het mooie van de onvoorwaardelijke liefde maar op je afkomen.




39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page