top of page

De energie van de Nieuwe Maan

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

Door bewuster te worden van het ritme van de Maan en van welke invloeden dit kan hebben op ons, kan je steeds meer bijleren over de verschillende Maanstanden en over de natuur. Alles hangt aan elkaar. Alles is verbonden. Alles heeft een betekenis. Tenminste, zolang je hiervoor open staat, het ziet en het ervaart.


Zo geeft de Nieuwe Maan mij elke keer opnieuw vernieuwende energie. Vertaald betekent dit dat het me goesting geeft om bepaalde zaken aan te pakken, inspiratie bezorgt om nieuwe dingen uit te proberen, enthousiasme brengt om aan iets nieuws te beginnen en me vrolijk maakt over het voelen van al deze vernieuwende energie.


Het bijzondere aan de Nieuwe Maan is dat ze zich helemaal niet laat zien. De Maan is enkel zichtbaar voor ons doordat de Zon de Maan verlicht. Eens in de 29 dagen staat de Maan precies tussen de Aarde en de Zon, waardoor het licht van de Zon op de Maan schijnt op het deel dan wij niet kunnen zien. Dit moment wordt de Nieuwe Maan genoemd.


Het lied ‘No moon at all’ van Nana Mouskouri komt tijdens Nieuwe Maan regelmatig in mijn gedachten voorbij. Een lied dat de speciale sfeer rond deze periode heel mooi weergeeft.


Nieuwe Maan wordt beschouwd als het begin van de nieuwe Maancyclus. Het is dan ook een goed moment om met iets nieuws te starten of om bepaalde zaken te veranderen in je leven. Zo hebben we bv allemaal wel bepaalde gewoontes die we liever zouden verminderen of er misschien wel helemaal mee stoppen. Wel, dan kan je de Nieuwe Maan beschouwen als een uitnodiging om hier iets aan te veranderen.


De energie van de Nieuwe Maan ondersteunt het proces van het naar binnen keren, tot jezelf komen, tot rust en evaluatie komen. Het versterkt ook je intuïtie en je gevoel. Tijdens de Nieuwe Maan kan je dan ook heel goed contact maken met wat goed is voor jou, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. Stel dat het niet zo goed gaat met je gezondheid, je relatie of je werk, dan kan de Nieuwe Maan een goed moment zijn om hierbij stil te staan. Het zou zo maar ‘ns kunnen dat intuïtieve antwoorden, nieuwe kansen en mogelijkheden bijna als vanzelf zichtbaar worden.


Als je enthousiasme en goesting voelt is het redelijk eenvoudig om met iets nieuws te beginnen. Je maakt plannen, zet voor jezelf de lijnen uit en je gaat aan de slag met veel gedrevenheid en plezier. De energie van de groeiende Maan kan je hierbij begeleiden. Als je de cyclus van de Maan volgt, zie je de groei ervan en hopelijk ook tegelijk de vooruitgang van je eigen plannen.


Onze gedrevenheid kan echter wel ‘ns een off-day hebben. De goesting kan een deuk krijgen als we minder vooruitgang zien dan dat we eigenlijk verwacht of gehoopt hadden. Onze energie om vol te houden kan wat verminderen, zeker nadat we de Maan zien evalueren van Volle Maan naar een kleiner wordende sikkel.


Maar kijk, na een poosje is daar opnieuw een Nieuwe Maan die ons uitnodigt en/of uitdaagt voor een nieuw begin. Elke keer opnieuw krijgen we de kans om te (her)starten met onze plannen, om de draad weer op te pikken waar we gestopt zijn. En als je goed kijkt, ben je tijdens de vorige Maancyclus misschien toch wel iets vooruitgegaan met je plannen en heb je toch wel meer bereikt dan je gedacht had.


Dit inzicht kan je weer opladen met enthousiasme, goesting en inspiratie. Dan sta je open voor en ervaar je volop de vernieuwende energie van de Nieuwe Maan.


Waarom zou je het niet eens proberen? Deze blog is gegroeid vanuit de energie van de Nieuwe Maan, dus deze is al voorbij. Maar hey, voor je het weet komt er alweer een nieuwe aan…


Wat ik nog wil meegeven is een ritueel dat ik al een poosje toepas bij Nieuwe Maan. Elke keer trek ik namelijk een van de OSHO-kaarten. Dit zijn tarotkaarten die een boodschap met zich meebrengen en die je kan aanzetten tot nadenken of je kan ondersteunen bij je plannen.


Deze keer trok ik de kaart ‘Totality’ of ‘Totaliteit’, hierbij ook afgebeeld. Wat deze kaart me bijbrengt is niet dat ik iets nieuws moet gaan doen zoals trapezespringen. Gelukkig maar!

Wat het wèl bijbrengt is de uitdaging om mijn focus te houden bij alles wat ik doe, op elk moment, gelijk wat ik doe. De uitnodiging om helemaal in het moment te ‘zijn’, zonder al te veel afleidende gedachten die ervoor kunnen zorgen dat je bij manier van spreken van de trapeze valt.


Deze kaart ligt tot aan de volgende Nieuwe Maan ergens waar ik ze regelmatig zie, zodat het me kan blijven inspireren. Misschien vind jij ook wel zo’n inspirerend iets dat jou kan ondersteunen bij je plannen en/of bij het uitvoeren van je nieuwe gewoontes? Ben benieuwd…


Alleszins wens ik je veel enthousiasme, goesting en inspiratie toe, al dan niet in gang gezet door de Nieuwe Maan. Laat al het mooie maar op je afkomen!

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page