top of page

Menopauze, een bron van kracht

De menopauze of overgang is een levensfase waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. Het wordt dikwijls beschouwd als een moeilijke periode waarbij men dan vooral denkt aan de lichamelijke klachten en de wisselende gemoedstemmingen die kunnen zorgen voor vervelende momenten voor een vrouw en mogelijk ook voor de mensen rondom haar.


Nochtans zijn er ook andere manieren om naar deze fase van je leven te kijken. Je kan ze beschouwen als een periode die vernieuwing kan brengen en die een nieuwe levensfase aankondigt. Als een periode waarin het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, om te luisteren naar je lichaam en naar je emoties. Gewoon omdat dit alles je mogelijk iets komt leren…


In het boek ‘Menopauze als bron van kracht’ staat hierover heel wat te lezen. De menopauze wordt hier bekeken als een tweede puberteit. Zo voelt het soms ook aan wegens de schommelingen die je voelt in je gemoed, onder andere door de hormonen die veranderen.


Lastige lichamelijke ongemakken en emotionele ups-and-downs nodigen ons uit om eens terug te blikken op ons leven. En dan vooral om stil te staan bij de zaken waarmee we niet tevreden waren of zijn in ons leven, wat we liever anders zouden zien. Als dit iets is wat bij jou leeft, weet je meestal meteen waarover het gaat.


Ga vervolgens dieper in op dat onderwerp. Graaf het op uit je geheugen, haal het vanonder het stof. Dit is belangrijk, want daarin schuilt jouw diepste wens en je grootste verlangen. Dit heeft enkel met jou te maken en met wat jij in dit leven wenste te doen maar het om een of andere reden nog niet gedaan hebt.


Wel, je krijgt nu een tweede kans! De menopauze nodigt je uit om volop te gaan voor jouw wens, voor wat jij verlangt. Dit is een reden waarom je soms letterlijk in vuur en vlam schiet. De energie die jij al zo lang verborgen hield, wilt nu naar buiten komen. Nu. Het is de juiste moment.


Maar de keuze is aan jou en aan niemand anders. Kies je voor vernieuwing of voor behoud? Ga je misschien met veel angst kiezen voor verandering of blijf je uit veiligheid bij wat er is?


Dit lezen is misschien confronterend of ongemakkelijk voor jou. Alle begrip daarvoor. Laat het gewoon even bezinken en neem daar gerust de tijd voor. Onthoud vooral dat de menopauze niet per definitie negatief hoeft te zijn, want het kan ook verrijkend en vernieuwend zijn.


In die zin zou de menopauze beter een meno-shift genoemd worden omdat het een uitnodiging is naar een nieuwe fase, een nieuwe versie van jezelf. Zoals een slang regelmatig de oude huid loslaat, zo kan jij ook de oude versie van jezelf loslaten. Enkel op die manier is er ruimte voor vernieuwing, voor verandering. Zo kan je deze periode beschouwen als een bron van kracht.


Laat al het mooie van de menopauze op je afkomen. Ik wens je alle kracht toe om er een fijne en leerzame periode van te maken.


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page