top of page

Troost vinden bij de troostbloem

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Elk voorjaar zie ik hem op verschillende plaatsen in onze tuin tevoorschijn komen: de troostbloem. Als de zon schijnt gaan de mooie witte bloemetjes open en stralen ze schoonheid en eenvoud uit. Puur om van te genieten!


Troostbloem is natuurlijk niet de echte naam van deze bloem, maar hij wordt zo genoemd omdat de bloem staat voor de Bachbloesemremedie die troost biedt bij het verwerken van verdriet. De Engelse benaming van deze bloem ‘Star of Bethlehem’ klinkt wel iets exotischer dan het Nederlandse ‘Vogelmelk’, doch de kracht van bloesemremedies zit niet in de naam maar wel in hun energie.


Ieder van ons heeft in het leven wel eens nood aan een troostend gebaar, meelevende woorden, een schouder om op uit te huilen. Als je dit vindt bij een ander kan het je ondersteunen in het verwerken van je verdriet of pijn. We mogen ons als ‘rijk’ beschouwen als we in onze omgeving iemand hebben waar we terecht kunnen op momenten dat we het moeilijk hebben. Zoals we ook terecht fier mogen zijn op onszelf als wij op onze beurt zo iemand kunnen zijn voor een ander.


Evengoed zijn er mensen die verdriet op hun eentje verwerken omdat ze dit liever zo doen ofwel omdat er niemand in hun omgeving is waar ze hiervoor terecht kunnen of willen. Troost hoef je niet persé bij anderen te zoeken want je kan het ook vinden door de natuur in te trekken, door tijd voor jezelf te maken, door het lezen van een mooi boek, door het contact met dieren,.. Of door te werken met Bachbloesems.


Het was de overtuiging van Dr. Edward Bach, de grondlegger van de Bachbloesems, dat emoties sterk bepalend zijn voor de fysieke gezondheid van de mens. Een overtuiging die gedeeld wordt door velen die werken met natuurlijke heelwijzen en met de zelfgenezende kracht van het lichaam. Daarom ging Bach ook op zoek naar een natuurlijke manier om emoties opnieuw in evenwicht te brengen, en die heeft hij dan ook gevonden.


Star of Bethlehem is een van deze Bachbloesems, de bloem met de kracht om troost te bieden en om bepaalde gebeurtenissen in het leven te helpen verwerken, zelfs al zijn ze lang geleden gebeurd.


Hoe deze troost of verwerking dan precies aanvoelt, kan ik vertellen vanuit eigen ervaring. Deze troostbloem heeft mij al meerdere keren ondersteuning gegeven. Op mijn 23e verloor ik mijn moeder en dat verdriet heb ik jaren meegedragen. Toen ik zo’n tien jaar later de Bachbloesems ontdekte en ermee begon te werken, heb ik zelf lange tijd Star of Bethlehem ingenomen. Op die manier voelde ik mezelf sterker worden. Tot ik op een moment kwam dat ik me dankbaar voelde omdat ik zo’n lieve moeder gehad heb en omdat ik zoveel geleerd had door het verwerken van mijn verdriet en het omgaan met het gemis. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik me vanaf dan ‘getroost’ voelde en het verdriet ook echt ‘verwerkt’ had.


Dit wilt niet zeggen dat ik haar niet meer mis of nooit meer emotioneel ben hierover. Maar ik voel eerder een kracht in mij om hier op een goeie manier mee om te gaan en dat is mede dankzij de Star of Bethlehem.


Door deze ervaring ‘weet’ ik gewoon dat diep verdriet ooit over kan gaan, dat er een moment komt dat je een gebeurtenis echt verwerkt kan hebben. Dat heb ik ervaren bij het verlies van mijn vader en andere mensen uit mijn omgeving, en ook bij andere ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven. En elke keer weer ben ik dankbaar voor dat ene troostbloemeke en voor de kracht ervan.


Veel mensen dragen verdriet met zich mee, soms jarenlang. Een verdriet dat altijd ergens aanwezig is en dat plots naar boven kan komen bij een treffend lied, een bijzondere gebeurtenis, een ontroerende film of een belangrijke datum. Men zegt wel dat verdriet slijt met de jaren en ergens is het wel zo dat het minder scherp wordt. Maar als je merkt dat de pijn nog altijd heel sterk aanwezig is, is de gebeurtenis allesbehalve verwerkt. Zo kon ik jarenlang niet meezingen met ‘De eerste sneeuw’ van Jan De Wilde. Een van de tekenen van verwerking is dat ik dit nu wèl kan, tot spijt van wie mij niet graag hoort zingen;).


Misschien ben je wel geraakt door dit te lezen of herken je hierin iets van jezelf. Neem dan even de tijd om te zien wat bij jou leeft rond pijn en verdriet. Zijn er gebeurtenissen in je leven die je nog altijd raken ook al zijn ze lang geleden gebeurd? Voelt de pijn van iets wat je overkwam nog altijd even kwetsend alsof het gisteren was? Heb je moeite met het omgaan met verlies in je leven? Hou je je pijn voor jezelf omdat je anderen hier niet mee wilt lastigvallen? Droom je regelmatig over wat je overkomen is?


Weet dan dat er een natuurlijke manier is die je hierbij ondersteuning, troost en verwerking kan bieden, namelijk Star of Bethlehem. En nee, je hoeft er niet in te geloven om goede resultaten te hebben met Bachbloesems, zoals men mij dikwijls vraagt. Het werkt sowieso. Voor vragen of info hierover mag je mij altijd contacteren.


Ik wens je alleszins toe dat je ergens in een tuin de eenvoudige schoonheid van deze troostbloem eens mag ontdekken. En als je er nood aan hebt, wens ik je toe dat de Star of Bethlehem je troost en ondersteuning kan brengen. Laat al het mooie maar op je afkomen!
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page