top of page

Troost vinden bij de troostbloem

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Elk voorjaar zie ik hem op verschillende plaatsen in onze tuin tevoorschijn komen: de troostbloem. Als de zon schijnt gaan de mooie witte bloemetjes open en stralen ze schoonheid en eenvoud uit. Puur om van te genieten!


Troostbloem is natuurlijk niet de echte naam van deze bloem, maar hij wordt zo genoemd omdat de bloem staat voor de Bachbloesemremedie die troost biedt bij het verwerken van verdriet. De Engelse benaming van deze bloem ‘Star of Bethlehem’ klinkt wel iets exotischer dan het Nederlandse ‘Vogelmelk’, doch de kracht van bloesemremedies zit niet in de naam maar wel in hun energie.


Ieder van ons heeft in het leven wel eens nood aan een troostend gebaar, meelevende woorden, een schouder om op uit te huilen. Als je dit vindt bij een ander kan het je ondersteunen in het verwerken van je verdriet of pijn. We mogen ons als ‘rijk’ beschouwen als we in onze omgeving iemand hebben waar we terecht kunnen op momenten dat we het moeilijk hebben. Zoals we ook terecht fier mogen zijn op onszelf als wij op onze beurt zo iemand kunnen zijn voor een ander.


Evengoed zijn er mensen die verdriet op hun eentje verwerken omdat ze dit liever zo doen ofwel omdat er niemand in hun omgeving is waar ze hiervoor terecht kunnen of willen. Troost hoef je niet persé bij anderen te zoeken want je kan het ook vinden door de natuur in te trekken, door tijd voor jezelf te maken, door het lezen van een mooi boek, door het contact met dieren,.. Of door te werken met Bachbloesems.


Het was de overtuiging van Dr. Edward Bach, de grondlegger van de Bachbloesems, dat emoties sterk bepalend zijn voor de fysieke gezondheid van de mens. Een overtuiging die gedeeld wordt door velen die werken met natuurlijke heelwijzen en met de zelfgenezende kracht van het lichaam. Daarom ging Bach ook op zoek naar een natuurlijke manier om emoties opnieuw in evenwicht te brengen, en die heeft hij dan ook gevonden.