top of page

Kaizen, een werkwoord dat je vooruit helpt!

Bijgewerkt op: 28 nov. 2020

Kaizen is een Japans woord dat staat voor ‘veranderen naar beter’ of ‘verbetering’. Met andere woorden: een werkwoord dat je vooruit helpt! In de ondernemingswereld is Kaizen een gekende term die regelmatig gebruikt wordt om grotere projecten aan te pakken of om stap voor stap ideeën uit te werken. Kaizen kan je echter ook in je dagdagelijkse leven toepassen en daar gaan we nu wat dieper op in.


Om te beginnen nodig ik je uit om een kijkje te nemen in je agenda of op je to-dolijst. Heel waarschijnlijk staan daar zaken op die je zou willen of moeten doen, maar waar je om de één of andere reden niet toe komt. Je ziet er als een berg tegenop om eraan te beginnen omdat het een groot, omslachtig, moeilijk, delicaat werk is. Of je hebt er geen tijd voor of er gewoon geen zin in. Gevolg is dat je dit voor je uit blijft schuiven terwijl je ondertussen andere zaken doet die je liever doet of die vlotter gaan. In plaats van uitstelgedrag te vertonen, zou je hier misschien beter aan het Kaizen gaan…


Even concreet om het Kaizen wat tastbaarder te maken. Stel dat je om één of andere reden meer ruimte nodig hebt in je huis. Om dit te verwezenlijken zou het goed zijn om die bepaalde kamer in je huis grondig op te ruimen. De kamer heeft niet echt een functie, dus werd er mettertijd meer en meer spullen gelegd waardoor het ondertussen een rommelkamer is geworden. Deze kamer opruimen zou inderdaad veel nieuwe en bruikbare ruimte creëren in je huis.


Alleen zie je er enorm tegenop om aan deze opruim te beginnen. De kamer staat ook zo vol dat je eigenlijk geen idee hebt hoe eraan te beginnen. Wel, dàt is het moment om te gaan Kaizen.


Met Kaizen kan je in dit voorbeeld twee afspraken maken met jezelf. Ofwel spreek je af om elke dag iets op te ruimen in die kamer, bv eerst de kleren, dan de boeken,... Maar je doet elke dag iets, zelfs al is dat iets klein. Ofwel spreek je af om elke dag een bepaalde tijd, een kwartier of halfuur, te besteden aan de opruim. Het maakt niet uit hoeveel je elke keer opruimt, zolang je het maar doet en zolang je het maar volhoudt.


Bij elk voorwerp dat je tegenkomt bij de opruim, kan je je dan afvragen of je dit werkelijk nodig hebt ofwel, zoals Marie Kondo ons leert, of dit voorwerp je blij maakt. Zo niet, wèg met die handel en ervaar het plezier van een ‘opgeruimd’ gevoel na een bezoek aan het containerpark.


In het begin kan het werk nog onoverzichtelijk lijken, maar na een poosje zie je al weer wat bomen door het bos. Je begint er zelfs plezier in te krijgen om zaken te ordenen of weg te gooien, waardoor het werk steeds vlotter lijkt te lopen. Voor je het weet is de kamer opgeruimd en heb je nieuwe ruimte gecreëerd in je huis. Je hebt je doel bereikt!


Het Kaizen heeft je hier geleerd dat je stap voor stap verandering of verbetering kan aanbrengen in je leven. Hier ging het over een kamer, maar je kan dit principe toepassen op elk aspect van je leven. Wil je een berg noten kraken om te drogen maar lijkt de berg wel wat groot? Wil je een webshop opstarten maar lijkt het je wel veel werk? Doe het stap voor stap, beetje per beetje. Elke avond een kom noten kraken tijdens het tv-kijken zorgt ervoor dat je na een poosje heel wat gedroogde noten in voorraad hebt. Elke dag een stapje verder zetten om je webshop in orde te krijgen en na een tijdje kan je online beginnen verkopen. Zo weet je meteen waar ik de laatste tijd mee bezig geweest ben!


Ook als je iets nieuws wilt beginnen in je leven, zoals joggen of een boek schrijven, of als je oude gewoontes wilt loslaten, zoals roken of teveel snoepen, kan je Kaizen toepassen. Stap voor stap iets minder of iets meer doen, brengt je uiteindelijk bij je gewenste resultaat.


Het vraagt wel wat doorzetting om je doel te bereiken via Kaizen. Misschien zal je wel 'ns afhaken of het opgeven. Maar hey, dat is ook niet zo erg. Je kan immers altijd, altijd opnieuw beginnen en met vernieuwde goesting en energie aan het Kaizen slaan. De voldoening als je je doel bereikt hebt, is je grootste beloning!


Ik wens je veel plezier toe tijdens het Kaizen en vooral veel genot nadien bij het aanschouwen van je resultaten. Laat al het mooie maar op je afkomen!
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page