Als we het over emoties hebben, bedoelen we de hele waaier aan gevoelens die we kunnen ervaren in ons leven. Daar horen zeker fijne emoties bij zoals vreugde, verliefdheid, tevredenheid, dankbaarheid en nog veel meer. Dit zijn emoties waar we niet echt ‘last’ van hebben, maar waar we gewoon van genieten omdat ze ons blij maken. Zo zou je ook kunnen stellen dat deze fijne emoties ons een bepaalde veerkracht geven waardoor we weerbaarder in het leven staan.
Van andere emoties zoals boosheid, verdriet, angst, onzekerheid, moedeloosheid en dergelijke kunnen we wèl soms ‘last’ hebben omdat ze ons ontevreden, gespannen, prikkelbaar of zelfs ongelukkig maken. Deze emoties kunnen onze veerkracht verlagen waardoor we ons vermoeid of gespannen voelen en daardoor minder weerbaar zijn.
In hoeverre kunnen onze emoties nu invloed hebben op onze fysieke gezondheid? Een antwoord kunnen we misschien al vinden bij onze uitspraken, zoals daar zijn: ‘ik zit ermee in mijn maag…’, ‘ik voelde mijn bloed koken, zo kwaad was ik…’, ‘ik zie dat je ergens mee zit, wat ligt er op je lever?’, ‘die opmerking ging recht naar mijn hart’ of ‘mijn hele lichaam beefde van de schrik’.
Hier zeggen we bijna letterlijk welke invloed een bepaalde emotie kan hebben op ons lichaam. De leer van de vijf biologische natuurwetten gaat nog een stapje verder want die beweert dat emoties aan de basis liggen van veel ziektes en kwalen. Alvast een andere manier om naar ‘gezondheid’ te kijken.
Los van het feit of deze theorie klopt of niet, kan het wel de moeite waard zijn om eens stil te staan bij onze emoties. Onze fysieke gezondheid vinden we heel belangrijk. We wensen niet voor niets iemand een goede gezondheid toe bij het begin van een nieuw jaar. Corona heeft ons op dat vlak nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt.
Maar hoe belangrijk vinden we onze emotionele gezondheid? Staan we hier wel eens bij stil of hebben we eerder de neiging om onze emoties te verstoppen omdat we bv de sfeer niet willen bederven? Vertellen we soms over hoe we ons voelen of hebben we schrik om verkeerd begrepen te worden? Angst om nog meer gekwetst te worden? Stoppen we onze dagen vol met werk en andere afleidingen om onze donkere gedachten te ontwijken?
Bij emotionele gezondheid denken we misschien eerder aan mensen die het psychisch moeilijk hebben en zelfs psychische behandeling of begeleiding nodig hebben. Goed dat die er ook is voor mensen in dergelijke situaties. Alleen kan je je wel eens afvragen hoe het allemaal zo ver is kunnen komen? Ligt de oorsprong van dergelijke problemen bij een psychische stoornis of kan het oorspronkelijke begin ook liggen bij onverwerkte emoties die door het leven heen bij elkaar gespaard zijn?
Dr. Edward Bach, de grondlegger van de helingwijze met Bachbloesems, was er zo'n 100 jaar geleden al van overtuigd dat mensen gezonder waren als ze zich emotioneel goed voelden en heeft dit ook uitvoerig uitgetest. Hij wou zijn natuurlijke helingwijze zodanig toegankelijk maken voor iedereen opdat elke mens, gelijk in welke situatie, zichzelf kon helpen om zich emotioneel beter te voelen en om op deze manier te werken aan hun eigen gezondheid. De schoonheid van de Bachbloesems ligt dan ook in de eenvoud ervan.
Nu, zoveel jaren later, is er veel veranderd in de wereld, maar emoties blijven altijd hetzelfde. Er wordt tegenwoordig natuurlijk meer gesproken over stress, burn-out en bore-out dan 100 jaar terug. Als je het echter wat uitgebreider bekijkt, zijn dit geen emoties maar eerder gemoedstoestanden die ontstaan zijn vanuit emoties. Diezelfde emoties waar Dr. Bach het toen al over had.
Ook de celbioloog Bruce Lipton geeft in zijn boek 'De Biologie van de Overtuiging' duiding over de invloed die negatieve emoties en gedachten hebben op onze fysieke gezondheid. In zijn jarenlange onderzoek van de cellen kan hij zijn stellingen hierrond ook bewijzen, wat hopelijk mensen tot nieuwe inzichten kan brengen.
Wat kunnen we dan doen met onze emoties zodat we een goede emotionele gezondheid verkrijgen? Een eerste stap is alvast het ‘herkennen’ en het ‘erkennen’ van onze emoties. Voor jezelf je emoties benoemen kan op zich al een helend effect hebben. Erover praten met een vertrouwd persoon kan hier alleen maar toe bijdragen. Op deze manier laten we onze emoties toe, leren we er iets uit en kunnen we ze nadien ook loslaten.
Dit proces kan je doen op verschillende manieren die hier niet allemaal te benoemen vallen en op zich maakt het ook niet welke manier jij kiest. Zolang jij je er goed bij voelt en zolang het je vooruit helpt, is het goed. Zo werk je uiteindelijk aan je eigen emotionele gezondheid, wat alleen maar een positieve invloed kan hebben op je algemene gezondheid. Met andere woorden: zo versterk je je eigen veerkracht en je weerbaarheid.
Nu is het aan jou, jij die dit leest. Dit is een kans voor jou om je eigen emoties onder de loep te nemen. Maak er tijd voor tijdens een wandeling, neem wat momenten voor jezelf. Ook al kan dergelijk proces niet altijd eenvoudig zijn en bij momenten best confronterend, toch weet ik dat het je veel goeds kan brengen. Het komt er soms alleen op aan om iets te doèn, iets te ondernemen, stappen te zetten. Gewoon doen!
Ik wens je alleszins veel kracht en veerkracht toe om deze uitdaging aan te gaan. Laat al het mooie maar op je afkomen!
Comments