top of page

Kantelpunten creëren voor je toekomst

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

Een kantelpunt in je leven is een moment waarop er iets belangrijk verandert op vlak van relaties, gezin, werk, wonen, gezondheid. Het is een moment dat ervoor zorgt dat er bepaalde zaken in je leven veranderen, in de goede of minder goed zin.


Als je nadenkt over je eigen leven kan je waarschijnlijk een aantal van die kantelpunten opsommen zoals de stap naar het humaniora, op kot gaan, gaan samenwonen,... Evengoed ook momenten zoals je moeder die ziek werd, het ontslag dat je niet verwachtte, de scheiding, je dochter die ver weg ging wonen,…


Een aantal van deze kantelpunten zijn ons overkomen door omstandigheden of door beslissingen van andere mensen. Andere kantelpunten hebben we echter zelf bepaald door iets al dan niet te doen, te zeggen of te beslissen. Ga het maar eens na. Welke kantelpunten in je leven heb jij zélf bepaald? En in hoeverre was jij je er van bewust dat je dit op dat moment bepaalde?


Deze vraag kan je op weg helpen om bewust te worden van wat jij zelf kan bepalen in je leven, en dat is soms meer dan je zou denken.


We maken het wat concreter. Bekijk eens de situatie waar jij je nu in bevindt. Welke relatie(s) heb je? In welke omgeving en huis woon je? Hoe ziet je werk eruit? Wat doe je in je vrije tijd? Hoe gaat het met je fysieke toestand? Ga vervolgens na welke kantelpunten jou gebracht hebben tot deze situaties. Wie heeft daar beslissingen genomen of keuzes gemaakt? Jij zelf of iemand anders?


Nu, dit is geen goed- of fout- vraag. Het is enkel bedoeld om je bewust te maken van de zaken die in jouw leven gebeuren of gebeurd zijn. Op deze manier krijg je een helderder beeld van de samenhang van je leven, als een film over hoe je leven tot nu toe verlopen is.


Je leven op deze manier overschouwen kan de nodige emoties met zich meebrengen. Hopelijk zijn dit voor jou fijne en positieve emoties, maar heel waarschijnlijk horen daar ook eerder negatieve of zelfs pijnlijke emoties bij. Het is nu eenmaal zo dat het leven een aaneenschakeling is van positieve en negatieve gebeurtenissen, dat hebben we niet allemaal zelf in de hand.


Toch kan deze denkoefening ook een zeer sterk positief signaal met zich meebrengen.