top of page

Kantelpunten creëren voor je toekomst

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

Een kantelpunt in je leven is een moment waarop er iets belangrijk verandert op vlak van relaties, gezin, werk, wonen, gezondheid. Het is een moment dat ervoor zorgt dat er bepaalde zaken in je leven veranderen, in de goede of minder goed zin.


Als je nadenkt over je eigen leven kan je waarschijnlijk een aantal van die kantelpunten opsommen zoals de stap naar het humaniora, op kot gaan, gaan samenwonen,... Evengoed ook momenten zoals je moeder die ziek werd, het ontslag dat je niet verwachtte, de scheiding, je dochter die ver weg ging wonen,…


Een aantal van deze kantelpunten zijn ons overkomen door omstandigheden of door beslissingen van andere mensen. Andere kantelpunten hebben we echter zelf bepaald door iets al dan niet te doen, te zeggen of te beslissen. Ga het maar eens na. Welke kantelpunten in je leven heb jij zélf bepaald? En in hoeverre was jij je er van bewust dat je dit op dat moment bepaalde?


Deze vraag kan je op weg helpen om bewust te worden van wat jij zelf kan bepalen in je leven, en dat is soms meer dan je zou denken.


We maken het wat concreter. Bekijk eens de situatie waar jij je nu in bevindt. Welke relatie(s) heb je? In welke omgeving en huis woon je? Hoe ziet je werk eruit? Wat doe je in je vrije tijd? Hoe gaat het met je fysieke toestand? Ga vervolgens na welke kantelpunten jou gebracht hebben tot deze situaties. Wie heeft daar beslissingen genomen of keuzes gemaakt? Jij zelf of iemand anders?


Nu, dit is geen goed- of fout- vraag. Het is enkel bedoeld om je bewust te maken van de zaken die in jouw leven gebeuren of gebeurd zijn. Op deze manier krijg je een helderder beeld van de samenhang van je leven, als een film over hoe je leven tot nu toe verlopen is.


Je leven op deze manier overschouwen kan de nodige emoties met zich meebrengen. Hopelijk zijn dit voor jou fijne en positieve emoties, maar heel waarschijnlijk horen daar ook eerder negatieve of zelfs pijnlijke emoties bij. Het is nu eenmaal zo dat het leven een aaneenschakeling is van positieve en negatieve gebeurtenissen, dat hebben we niet allemaal zelf in de hand.


Toch kan deze denkoefening ook een zeer sterk positief signaal met zich meebrengen.

Want, als we stellen dat onze huidige situatie een gevolg is van kantelpunten en keuzes die in het verleden hebben plaatsgevonden, dan kunnen we evengoed stellen dat de keuzes die we nù maken kantelpunten zijn die onze toekomstige situatie bepalen. Toch?


Laten we als voorbeeld eens kijken naar je woonsituatie. Door de Coronacrisis hebben we met z’n allen veel tijd moeten doorbrengen in ons huis, daar kwam niemand onderuit. Daardoor zijn we ons tegen wil en dank bewuster geworden van de manier waarop wij wonen.


Ooit heb jij de keuze gemaakt om te wonen waar je nu woont en hopelijk ook met wie je daar woont. Hoe sta je nù tegenover deze keuze? Ben je tevreden en dankbaar, of eerder ontevreden en geïrriteerd over je manier van wonen? Misschien ben je ondertussen al aan het verbouwen of herinrichten geslagen om je woonst aangenamer te maken of heb je besloten dat je binnenkort zal uitkijken voor een andere woonomgeving die beter bij jou past.


Alleszins kan jij op dat vlak zélf de keuze maken om je woonsituatie te laten zoals het is of om stappen te zetten die kunnen zorgen voor verandering en/of verbetering. Je situatie bewust veranderen is zélf zorgen voor een kantelpunt in je leven. Een bewuste keuze!


Op deze manier kan je alle aspecten van je leven onder de loep nemen: je relaties, vrienden, studies, werk, fysieke toestand,… en kan je bewust keuzes maken om je leven een positief getint kantelpunt te bezorgen.

Want de keuzes die je nù maakt, bepalen hoe jouw leven er in de toekomst kan uitzien.


Het is echter niet voor iedereen even gemakkelijk om keuzes te maken, zeker als het gaat over belangrijke zaken in het leven. Misschien is dat voor jou ook wel het geval? Dan geef ik je de tip om mijn post te lezen over ‘Het belang van keuzes maken’.


Ik wens je alvast de kracht toe om bewuste keuzes te maken in je leven en veel fijne ervaringen bij het creëren van nieuwe, positieve kantelpunten.

Laat al het mooie maar op je afkomen!


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page