top of page

Het belang van keuzes maken

Voor sommigen is een keuze maken een heuse opdracht. Je merkt het al bij het kiezen van eenvoudige zaken zoals welk beleg voor de boterham of welke menu ze in het restaurant zouden nemen. Alles wordt gewikt en gewogen en het nemen van een beslissing kan wel even duren, wat soms voor ongeduldige ergernis kan zorgen bij de mensen uit hun omgeving.


Wat dan op momenten dat er keuzes moeten gemaakt worden die van groter belang zijn? Een studierichting, een opleiding, een job, een huis, een auto, een lief,… ?

Voor mensen die het moeilijk hebben met kiezen kunnen al deze momenten heel stressvol en vermoeiend zijn. Uiteindelijk wordt er altijd wel een keuze gemaakt of een beslissing genomen, maar evengoed kan het zijn dat daarna weer twijfel opkomt of die keuze dan wel de juiste was.


Wat je zou kunnen helpen is om te leren vertrouwen op je intuïtie op momenten dat je keuzes moeten maken. Je intuïtie kan je omschrijven als je buikgevoel, als een gevoel dat je ineens in een flits kan voelen waardoor je iets meteen ‘weet’.


Je intuïtie kan je beschouwen als je innerlijke gps die perfect weet wat goed is voor jou en die je daarom kan begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Je intuïtie staat in verbinding met wie jij ècht bent. Dus kan het niet anders dat je, als je er tenminste naar luistert, altijd de keuze maakt die voor jou op dat moment het beste is.


Het komt er dus op aan om te vertrouwen op je buikgevoel bij het maken van keuzes. Je kan dit herkennen als het eerste gevoel of idee dat je krijgt als je voor een keuze staat, want vanbinnen weet je eigenlijk perfect wat je wilt. Dit eerste gevoel duurt meestal niet zo lang omdat we bijna meteen beginnen te redeneren en argumenteren waarom we iets wel of niet zouden doen. En dan komt de twijfel naar boven die het ons zo moeilijk maakt om te beslissen.


Wat soms gebeurt met mensen die moeilijk kunnen kiezen en blijven twijfelen, is dat anderen op de duur de keuze voor hèn maken. Zoals de man die slechts één broek wou kopen maar niet kon kiezen tussen de blauwe en de zwarte. Hij verlaat de winkel om er buiten wat over na te denken en na een uurtje beslist hij om voor de blauwe te gaan. Als hij vervolgens opnieuw naar de winkel gaat, blijkt de laatste blauwe broek net verkocht te zijn. De keuze was ondertussen al gemaakt, maar niet door hem.


Vertrouwen op je intuïtie kan je leren door er veel mee te oefenen op momenten dat je keuzes moet maken. En dan begin je beter met het kiezen van de juiste broek dan met het kiezen van de juiste partner…


Ik wens je veel mooie, intuïtieve keuzes toe en de kracht om keuzes te maken. Geniet van al het mooie dat op je afkomt.
30 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Σχόλιο


Jakobe Kuipers
Jakobe Kuipers
30 Απρ 2020

Mooi!

Μου αρέσει
bottom of page