top of page

Er is tijd in overvloed

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

Daar heb ik geen tijd voor! Hoe dikwijls denken of zeggen wij dit niet? Dit antwoord ligt dikwijls al klaar nog voordat iemand ons een vraag stelt of een voorstel doet. Gaan sporten? Een boek lezen? Een uitgebreid bad nemen? Mij engageren voor het bestuur? Daar heb ik geen tijd voor.


En ineens was daar corona waardoor de meesten onder ons ineens tijd in overvloed hadden. Er waren een aantal zaken die we niet meer konden doen in die periode, maar daar tegenover kwam een waaier aan mogelijkheden om wèl te doen. Er werd dan ook volop gekookt, verbouwd, gelezen, geschreven, spelletjes gedaan, gewandeld, gefietst,…


Natuurlijk was het niet altijd even vanzelfsprekend om die grote hoeveelheid tijd aangenaam en nuttig in te vullen. Er waren zelfs momenten dat er verveling opstak of dat het ‘kriebelde’ om eens iets anders te kunnen doen. Evengoed was er ook veel rust in ons leven omdat er een aantal zaken voorlopig niet hoefden.


Nu ons gewone leventje stilaan terug op gang komt, brengt dit ook meer invulling van onze tijd met zich mee. We kunnen weer ‘ns op bezoek gaan of bezoek ontvangen, we kunnen de kleinkinderen opvangen, terug naar de sportclub,… Nadat we dit een poosje niet gedaan hebben, kan het deugd doen om de draad van ons ‘gewone’ leven terug op te pikken.


De tijd die we tijdens corona meer hadden voor onszelf, ons gezin, huishouden, tuin, boeken, wandelen, fietsen,… heeft ons misschien wel bijgebracht wàt we echt belangrijk vinden in ons leven. Of we hebben ontdekt wiè echt belangrijk is in ons leven. Dit hebben we ontdekt door gemis of door overvloed.


Daarom kan deze periode een uitnodiging zijn om ons af te vragen hoe we onze komende tijd nu willen invullen. ‘Alles’ stond even on hold, maar nu komt ‘alles’ opnieuw op ons af. Een moment om ons af te vragen of we datzelfde ‘alles’ nog wel willen in ons leven. Is het nodig dat ons kind zowel naar de muziekschool, de tekenschool als naar de voetbal gaat? Vind ik het echt fijn om twee avonden in de week op de avondschool te zitten? Als ik om de week afspreek met mijn wandelvriendin in plaats van elke week, kan ik misschien de andere week met mijn buurvrouw gaan wandelen?


Een oud Afrikaans gezegde is hier wel van toepassing : “Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd.”


Wel, die tijd hebben wij evengoed. We beseffen het misschien niet altijd, maar eigenlijk is er tijd in overvloed. Altijd. Niet enkel tijdens corona. Ook al hebben we het gevoel dat we tijd tekort komen, elke dag krijgen we opnieuw dezelfde tijd ter onze beschikking. Elke dag opnieuw tijd in overvloed. Als je vanuit deze overtuiging leeft, kan tijd waardevoller zijn en je meer moois brengen dan je zou verwachten.


Natuurlijk is het een uitdaging om op deze manier te denken, om te leven vanuit het idee dat er overvloed is aan tijd. Evengoed loont het de moeite om het eens een poosje te proberen. Laat de gedachte ‘er is tijd in overvloed’ regelmatig als een mantra door je hoofd dansen en zie wat het met je doet. Ervaar vooral wat het met je tijd doet.


Als dit idee je prikkelt, betekent het dat je je aangesproken voelt. Doen dus.


Mocht je het gevoel hebben dat je verandering wilt aanbrengen in je tijdsbesteding, dan kan je misschien wel inspiratie opdoen via mijn post ‘kantelpunten creëren voor je toekomst’.


Ik wens je alleszins een overvloed aan tijd toe om de dingen te doen die er voor jou ècht toe doen en die je leven verrijken. Laat al het mooie maar op je afkomen.
36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page