top of page

Angst of vertrouwen ten tijde van Corona

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

De Coronacrisis is een bizarre periode die ons allen op de een of andere manier treft. Op welke manier zullen we pas binnen een aantal maanden echt beseffen als het ‘gewone’ leven weer op gang komt. Dan pas zullen we de balans kunnen opmaken van wat deze periode ons bijgebracht heeft. Stof voor later dus.


Laat ons dan maar focussen op wat NU leeft in onze gedachten, hoofden en harten. Welk gevoel heeft bij jou de overmacht: angst of vertrouwen, of allebei?


We horen, zien en lezen veel over verschillende vormen van angst, want dit is begrijpelijkerwijs sterk aanwezig. Mensen zijn bang om ziek te worden of om hun geliefden te verliezen. Mensen zijn bezorgd over de economische toestand nu en in de toekomst en hebben al een vermoeden wie er achteraf de rekening zal betalen. Mensen zijn bang om alleen of afgesloten te zijn en missen de sociale contacten die ze al dan niet gewoon waren. Kinderen nemen de verhalen op hun eigen manier binnen en zo ook de bijhorende emoties.


We horen, zien en lezen veel minder over vertrouwen, al is dit in deze periode ook sterk aanwezig. Mensen stellen vertrouwen in de aanpak van wetenschappers en leiders en helpen hier constructief aan mee. Mensen vertrouwen andere mensen die hen komen helpen en/of begeleiden als ze het moeilijk hebben. Mensen hebben vertrouwen in het leven en in de natuur waarin alle voorafgaande rampen ook ooit voorbij gingen, en weten dat ook dit ooit over gaat. Mensen stellen vertrouwen in de innerlijke kracht van hun lichaam en geest, in hun weerbaarheid en veerkracht. Kinderen nemen ook deze boodschappen binnen en gaan hier op hun eigen manier mee om.


Even vermelden dat je over angsten bij kinderen meer kan lezen bij de post 'Omgaan met de angsten van je kind'.


Onze emoties hebben we niet altijd onder controle, dus is het normaal dat we soms overmand worden door gevoelens als angst. Waar we echter wèl controle over hebben is onze geest, onze bewuste geest. Die kunnen we nu volop inzetten om onze angsten om te bouwen naar vertrouwen, of het toch alvast te proberen.


Wij kunnen een bewuste keuze maken van waar wij onze aandacht, onze focus willen leggen. Ook al heeft onze geest soms de neiging om af te dwalen of afgeleid te worden, toch hebben wij allemaal de kracht in ons om onze aandacht bewust te richten op wat wij zelf willen. We hoeven ons daarbij slechts één vraag te stellen: ‘Helpt het mij vooruit als ik hier mijn aandacht naar stuur?’


Onze emoties zijn hierbij als een gps die vertelt of we al dan niet goed bezig zijn. Hebben we er een positief gevoel bij, dan kunnen we gerust verder gaan. We keren echter om waar mogelijk als we er een negatief gevoel bij hebben.


Deze uitleg kan misschien eenvoudig overkomen, maar moeilijker als dit is het echt niet. Onze emoties hebben ons al zo dikwijls de juiste weg getoond, waarom zouden ze dat nu dan ook niet doen?


Wat betreft angst en vertrouwen kunnen wij ook bewust onze focus leggen op zaken die ofwel onze angst ofwel ons vertrouwen voeden. Dit kan door gericht en bewust te horen, te zien en te lezen. Als we ons richten op angst, komen we dat tegen. Richten we onszelf op vertrouwen, dan komen we dat ook tegen. De keuze is aan ons!


De boodschap die ik hiermee wil meegeven is dat ook jij op deze manier ervoor kan zorgen dat je met meer vertrouwen in het leven staat en dat je je angsten kan ombouwen naar positievere gevoelens. Ook, en zeker in deze periode.


Ik heb er alleszins het volste vertrouwen in dat ook jij dit kan en wens je daar alle kracht toe die je hiervoor nodig hebt. Laat al het mooie maar op je afkomen!
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page