top of page

Rondedans!

Onlangs kwam ik tijdens het invullen van een kruiswoordpuzzel het woord ‘Rondedans’ tegen en sindsdien blijft dat woord ronddansen in mijn hoofd. Als er zoiets als dit woord bij mij blijft hangen, ga ik ervan uit dat het mij iets komt bijbrengen en dan kijk ik al nieuwsgierig uit naar wat dit dan wel mag zijn. In afwachting van, laat ik ‘Rondedans’ binnenkomen en zie ik wat het daar zoal komt doen.


Eerst en vooral voel ik bij het woord alleen al een groot vreugdegehalte. Het doet me immers denken aan mensen die in een kring aan het dansen zijn, die plezier hebben en daar uiting aan geven door samen te dansen. Daar heerst vreugde! Probeer je maar eens een beeld te vormen van een kring dansende mensen, dan voel je het vanzelf.


Evengoed bedenk ik dat we het woord ‘Rondedans’ nog zelden gebruiken. Het zal al zeker niet verkozen worden als hipste woord bij de jeugd. Maar ja, wordt er sowieso nog veel gedanst in kringen? Misschien wel in bepaalde verenigingen waar je nog kan volksdansen of in landen waar traditionele dansen nog in ere gehouden worden. Op de feestjes van tegenwoordig gebeurt het wel ‘ns dat mensen samen aan het dansen gaan, zoals bij de Macarena, de Indianendans of Jerusalema, en dan zie je toch ook dat mensen er plezier aan beleven. Een alternatieve Rondedans kan dus ook vreugde brengen.


Veel feesten doen we helaas niet tijdens corona, al zouden we dat wel willen. Toch kan ik zeggen dat ik tijdens deze bizarre periode ook al regelmatig een Rondedansje gemaakt heb. Ja, echt wel! Alleen geen dansje rond de tafel, maar eerder een Rondedansje in mijn hart omdat ik regelmatig zaken of gebeurtenissen tegenkom die mij vreugde bezorgen en waardoor ik inwendig een Rondedansje maak.


Een mooie zonsopgang, vogels die zorgen voor een opwekkend concert, spreeuwen die samen een dansje doen in de lucht, iemand die voorbijfietst en vriendelijk goeiedag zegt, een fijne mail, een telefoontje van iemand die je al een poosje niet meer gezien hebt, een mooi liedje ontdekken op Spotify, een verhaal dat je treft via een podcast, een belangrijk inzicht krijgen, een warme knuffel krijgen van je liefste,… Dit en nog veel meer zijn voor mij redenen voor een inwendig vreugde- of Rondedansje.


Tussen alle minder bemoedigende nieuwsberichten door, kan het deugd doen om te genieten van een Rondedans. Dit betekent niet dat je niet realistisch bent of dat je je niet bewust bent van wat er allemaal gaande is in de wereld. Dit betekent wèl dat je je focus kan verleggen naar iets wat jou plezier geeft, naar iets wat je deugd doet. En dat is iets wat wij allemaal kunnen, zolang we er maar voor kiezen om dit te doen.


Soms is het nodig dat er iets gebeurt in ons leven om ons te helpen stil te staan bij wat ons plezier doet, bij wat we belangrijk vinden in het leven, bij de dingen die ons deugd doen en die ons vooruit helpen. Corona heeft ons daar wel een handje bij geholpen. We zijn ons wat bewuster geworden van hoe wij in het dagelijkse leven staan of hoe we erin aan het ploeteren zijn, het is maar hoe je het bekijkt. Door alles, of veel te laten stilvallen, is er ook een algemene groei in bewustzijn ontstaan, en dit is iets wat ons allen ten goede kan komen.


Evengoed kan het gebeuren dat we ons voelen wegglijden in sombere buien, in prikkelbare of zelfs onverdraagzame momenten en dat het moeilijk wordt om onze donkere gedachten om te buigen naar lichtere, positievere gedachten. Ook al weten we dat het beter voor ons zou zijn om deze weg te gaan, soms hebben we er de kracht niet voor.