top of page

Donkere, grijze dagen als uitnodiging

De dagen voor de kerstperiode worden dikwijls gekleurd door grijze tinten, weinig daglicht en met wat geluk af en toe wat zonlicht. Dit weer kan voor sommigen een domper zetten op hun dagelijkse doen en laten. Mensen die last hebben van sombere gedachten worden meestal niet vrolijker van dergelijke donkere dagen. En toch kan je deze dagen ook beschouwen als een uitnodiging.


Als het buiten donker en kouder wordt, trekken we ons meer en meer naar binnen in de warme gezelligheid van ons huis. Steeds vroeger wordt de kerstboom in huis gehaald om mee te zorgen voor een knusse sfeer en om mensen op te vrolijken. Lichtjes worden opgehangen en kaarsjes geplaatst, in sober wit of kleurrijke glitter. Je huis is op die manier een uitnodiging om naar binnen te komen.


Deze dagen nodigen je echter ook uit om bij jezelf naar binnen te komen. Heb je die uitnodiging al ontvangen?


Dan wil ik je hierbij toch uitnodigen om in deze, soms ook drukke periode even tijd te nemen om binnen te komen bij je zelf, te beginnen met een paar diepe buikademhalingen om aanwezige spanningen los te laten. Even diep inademen… en uitademen…


Héhé…, dat kan al deugd doen! We ademen soms zo oppervlakkig en snel dat het al letterlijk een ver-ademing kan zijn om een paar keer diep adem te halen. Terwijl we op die manier al wat ballast loslaten, brengt dit ook een rust in je lichaam en geest. Rust die we allemaal kunnen gebruiken.


Vervolgens kunnen we voor onszelf een jaaroverzicht maken met al wat er dit jaar zoal gebeurd is in ons leven. Laat het als een film door je geest gaan.


Mooie en minder mooie gebeurtenissen zorgen voor fijne of vervelende herinneringen. Wat maakte ons blij? Wat stemde ons vrolijk of opgetogen? Wat deed ons verdriet? Wat zette een domper op onze stemming, op ons gemoed? Wat bracht spanningen teweeg? Waar vonden we onze innerlijke rust en vertrouwen?


Het einde van het jaar is een ideaal moment om deze overwegingen te maken en om een soort van emotioneel-mentale balans op te maken voor jezelf. Aandacht geven aan onze gevoelens schiet er soms bij in tijdens onze drukke bezigheden. Daarom kan het goed zijn om dit nu te doen. Ons emotioneel-mentaal welzijn heeft namelijk veel invloed op ons fysiek welzijn en het is goed om ons daarvan bewust te zijn of te worden.


Een portie evaluatie kan hierbij ook van pas komen om voor jezelf uit te maken wat je jezelf en je omgeving toewenst voor het komende jaar. Waar wil je meer van genieten? Welke fijne ervaringen wens je nog tegen te komen? Waar wil je meer tijd en aandacht aan schenken? Wie zou je meer willen ontmoeten of beter leren kennen? Wat voor nieuwe zaken zou je willen ontdekken?


Eens je weet wat je nièt meer wilt, kan je ontdekken wat je wèl meer wilt, zelfs al je nu denkt dat je eigenlijk niet weet wat je wilt. Een doordenker…


Weet je wat zo fijn is? Als je de uitnodiging aanvaardt om bij jezelf binnen te komen, voel je wat voor een deugd dat het doet om tijd te maken voor je zelf, voor je emoties en gedachten, voor je leven. Dat voel je vanbinnen, in je hart of in je ziel, hoe je het ook wilt benoemen. Je lieve Zelve is er alleszins blij mee en dat voel je. En misschien wil je dit gevoel het komende jaar ook méér beleven…


Ook al komen er op zo’n momenten emoties en gedachten naar boven die je liever niet zou hebben, toch is het positief dat ze naar boven komen. Niemand is ermee geholpen als je deze emoties en gedachten blijft verstoppen, zeker jijzelf niet. Dit kan een uitdaging zijn om er verandering in te brengen, om het negatieve om te buigen naar het positieve en om daar, als het nodig is, hulp en ondersteuning bij te zoeken.


Ik wens je alvast fijne donkere dagen toe met mooie en deugddoende me-time. Laat deze uitnodiging niet liggen maar beschouw het als een kans naar innerlijke groei en innerlijk welzijn. Dan pas kan het Licht van de Kerst ècht beginnen schijnen voor jou en voor al wie je lief is.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page